Αρχαιολογικός Χώρος Σαμοθράκης

Για τα φημισμένα από την αρχαιότητα Καβείρια Μυστήρια σώζονται οι λιγότερες ίσως πληροφορίες σε σχέση με τα άλλα ελληνικά μυστήρια κι αυτό γιατί από τους μυημένους υπήρχε απόλυτη μυστικότητα. Αποτελούσαν λατρευτικές τελετές προς τους Μεγάλους Θεούς Αξίερο, Αξιόκερσα και Αξιόκερσο και κατατάσσονταν από άποψη σπουδαιότητας μετά τα Ελευσίνια Μυστήρια. Η μύηση δεν είχε εθνικούς ή κοινωνικούς περιορισμούς και έτσι μπορούσαν να μυηθούν άντρες, γυναίκες, παιδιά, ελεύθεροι και δούλοι. Ανάμεσα στους μυημένους ήταν και ο Ηρόδοτος, ο Λύσανδρος , ο Πλάτωνας, και ο Αριστοτέλης.  Λέγεται επίσης ότι εδώ ο Φίλιππος γνώρισε την Ολυμπιάδα, την μητέρα του Μ. Αλεξάνδρου. Η λατρεία των Καβείρων διατηρήθηκε μέχρι την επικράτηση του χριστιανισμού και γινόταν με ανυπέρβλητη λαμπρότητα. Σήμερα στην περιοχή της Παλαιάπολης οπού βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος διασώζονται σημαντικά ευρήματα και ερείπια των κτισμάτων. Ορισμένα από αυτά είναι:

Ιερό των Μεγάλων Θεών, οπού γινόταν η εξομολόγηση και ο εξαγνισμός των μυημένων.

Αρσινόειο, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο γνωστό κλειστό κυκλικό οικοδόμημα της ελληνικής αρχιτεκτονικής. Ήταν αφιέρωμα του βασιλιά Λυσίμαχου στη σύζυγο του Αρσινόη. Εκεί τελούνταν οι θυσίες και οι τελετές.

Ανάκτορο, στο οποίο υπήρχε το άδυτο, οπού γινόταν η πρώτη φάση της μύησης.

Το Μνημείο της Νίκης, το οποίο είναι μία ορθογώνια κατασκευή όπου βρισκόταν τοποθετημένο το άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης πάνω σε πλώρη πλοίου.  2ος αιώνας π.Χ.

Στο αρχαιολογικό μουσείο της Παλαιάπολης υπάρχουν διάφορα πολύτιμα κοσμήματα, αγαλματίδια, αρχιτεκτονικές αναπαραστάσεις των κτιρίων αλλά αυτό που κερδίζει τις εντυπώσεις είναι τα αντίγραφο του παγκοσμίου φήμης αγάλματος της Νίκης της Σαμοθράκης (το γνήσιο βρίσκεται στο Λούβρο). Το άγαλμα ύψους 2μ. ,χρονολογείται το 200 π.Χ , και φιλοτεχνήθηκε από ρόδιο γλύπτη. Αφιερώθηκε στο Ιερό των Μεγάλων Θεών στο 190 π.Χ.