Σημεια ενδιαφεροντος στη

ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ

ΟΡΓΑΝΩΣΕ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΟΥ!

 

Οργιώδης βλάστηση, πεντακάθαρα νερά, φαράγγια και ποτάμια. Σίγουρα η Σαμοθράκη αποτελεί τον επίγειο παράδεισο για τους φυσιολάτρες. Το νησί ενδείκνυται για πεζοπορία, ορειβασία, αναρρίχηση και διάσχιση φαραγγιών. Αναγκαίες πληροφορίες για τις ορεινές διαδρομές και τρόπους πρόσβασης μπορούν να ζητηθούν από τον Ορειβατικό Σύλλογο, ο οποίος οργανώνει πολύ συχνά διαδρομές. Οι απαράμιλλης ομορφιάς περιοχές που μπορεί να εξερευνήσει και να απολαύσει κανείς είναι αμέτρητες. Ενδεικτικά:

Ο βυθός του νησιού με την εξαιρετική του μορφολογία προσφέρεται για καταδύσεις και υποβρύχιο ψάρεμα. Μικρά φαράγγια, κοφτές πλαγιές και γρανιτένιους σχηματισμούς μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης που θα πάρει μέρος στις καταδυτικές εκδρομές του Συλλόγου Αυτοδυτών Σαμοθράκης.

 

Για τα φημισμένα από την αρχαιότητα Καβείρια Μυστήρια σώζονται οι λιγότερες ίσως πληροφορίες σε σχέση με τα άλλα ελληνικά μυστήρια κι αυτό γιατί από τους μυημένους υπήρχε απόλυτη μυστικότητα. Αποτελούσαν λατρευτικές τελετές προς τους Μεγάλους Θεούς Αξίερο ,Αξιόκερσα και Αξιόκερσο, και κατατάσσονταν από άποψη σπουδαιότητας μετά τα Ελευσίνια Μυστήρια. Η μύηση δεν είχε εθνικούς ή κοινωνικούς περιορισμούς και έτσι μπορούσαν να μυηθούν άντρες, γυναίκες ,παιδιά, ελεύθεροι και δούλοι. Ανάμεσα στους μυημένους ήταν και ο Ηρόδοτος, ο Λύσανδρος , ο Πλάτωνας, και ο Αριστοτέλης. Λέγεται επίσης ότι εδώ ο Φίλιππος γνώρισε την Ολυμπιάδα, την μητέρα του Μ. Αλεξάνδρου. Η λατρεία των Καβείρων διατηρήθηκε μέχρι την επικράτηση του χριστιανισμού και γινόταν με ανυπέρβλητη λαμπρότητα.

Σήμερα στην περιοχή της Παλαιάπολης οπού βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος διασώζονται σημαντικά ευρήματα και ερείπια των κτισμάτων :

Στο αρχαιολογικό μουσείο της Παλαιάπολης υπάρχουν διάφορα πολύτιμα κοσμήματα, αγαλματίδια, αρχιτεκτονικές αναπαραστάσεις των κτιρίων αλλά αυτό που κερδίζει τις εντυπώσεις είναι τα αντίγραφο του παγκοσμίου φήμης αγάλματος της Νίκης της Σαμοθράκης (το γνήσιο βρίσκεται στο Λούβρο). Το άγαλμα ύψους 2μ. ,χρονολογείται το 200 π.Χ , και φιλοτεχνήθηκε από ρόδιο γλύπτη. Αφιερώθηκε στο Ιερό των Μεγάλων Θεών στο 190 π.Χ.

Αρχαιολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης οι μεσαιωνικοί πύργοι των Gattilusi, οι οποίοι αποτελούσαν μέρος του ευρύτερου αμυντικού συγκροτήματος και στόχευαν στην προστασία του νησιού :

Η Χώρα, η πρωτεύουσα του νησιού, έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός. Χτισμένη αμφιθεατρικά, με πετρόκτιστα σπίτια και πλακόστρωτα σοκάκια , αποτελεί δημοφιλή προορισμό κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Αξίζει να επισκεφτεί κανείς το Λαογραφικό Μουσείο, το οποίο στεγάζεται σε ένα παλιό αρχοντικό και περιέχει τοπικές ενδυμασίες, κεντήματα και χρηστικά σκεύη.

 

 

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση στη Σαμοθράκη υπάρχουν 999 ξωκλήσια και ερείπια αυτών. Σε όλο το νησί υπάρχουν μικρά αρχαία και νεώτερα απόμερα ξωκλήσια, σε εκπληκτικές τοποθεσίες. Μερικά από τα πιο γνωστά είναι :

 

Γνωστές, από τους βυζαντινούς χρόνους, για τις ευεργετικές τους ιδιότητες είναι οι θερμές θειούχες πηγές στο καταπράσινο χωριό Θέρμα. Οι θεραπευτικές ιδιότητες των πηγών αποδίδονται στην παρουσία σπάνιων δραστικών συστατικών. Στο Δημοτικό Υδροθεραπευτήριο υπάρχουν εγκαταστάσεις ομαδικών και ατομικών λουτήρων.
Στην άλλη πλευρά του νησιού μετά από μια ιδιαίτερα δύσκολη και κοπιαστική πορεία, συναντάται η πολύ ψυχρή ιαματική πηγή Σφεντάμι.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ