ΟΣΑ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ…

Ήξερες ότι σύμφωνα με τη μυθολογία η Σαμοθράκη πήρε το όνομα της από το Σάμωνα, τον γιο του Ερμή και ότι στην αρχαιότητα ήταν επίσης γνωστή ως «Λευκανία»? Έχεις ακούσει ότι στο μουσείο του Λούβρου υπάρχει ένα ανάγλυφο από τη Σαμοθράκη το οποίο θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα έργα της ελληνικής τέχνης? Ξέρεις τι είναι η Σαμοθρακική Περαία και οι «πόλεις» των Σαμοθρακιτών? Γνωρίζεις για τα ηφαιστειακά πετρώματα του νησιού και για την «Αγία Ανέμη» που προστάτευε τους ναυτικούς από τους δυνατούς ανέμους?

Τους τόπους που αγαπάμε, είναι όμορφο να τους γνωρίζουμε σε βάθος.  Άλλωστε το παρελθόν ενός τόπου, ο πολιτισμός του, η λαογραφία του και οι μύθοι που τον συνοδεύουν, συνθέτουν την μεγαλύτερη εικόνα. Συνθέτουν το σύνολο. Σαμοθράκη δεν είναι μόνο τα καταπράσινα τοπία και τα νερά της. Είναι και το έδαφος κάτω από αυτά. Δεν είναι μόνο τα τωρινά χωριά της. Είναι και οι αρχαίοι οικισμοί της. Δεν είναι μόνο οι τωρινοί της κάτοικοι. Είναι και οι πρόγονοι τους, οι μουσικές παραδόσεις τους, το γλωσσικό ιδίωμα, το ήθη και τα έθιμα.

Κάποιοι πηγαίνουν στο νησί μόνο ως επισκέπτες. Άλλοι ζουν εκεί μόνιμα. Σε κάθε περίπτωση όμως το να γνωρίζεις τα «θεμέλια» του «σπιτιού» που σε φιλοξενεί -είτε για λίγο είτε για πολύ-, σου δίνει γνώση και πρόσβαση στα μυστικά του δωμάτια.

Όσα λοιπόν δεν ξέρεις για τη Σαμοθράκη και όσα θα ήθελες να μάθεις, μπορείς να τα βρεις εδώ.  Το υλικό που συγκεντρώθηκε προέρχεται από τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Πατρών , το Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών , τη Ψηφιακή Βιβλιοθήκη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Αποθετήριο Ήλιος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και πολλές άλλες πηγές.